
Na ile poważnym problemem jest zakwaszenie organizmu
Już ponad osiemdziesiąt procent Europejczyków zmaga się z problemem zaburzonej równowagi kwasowo-zasadowej znanym jako zakwaszenie organizmu. To właśnie ono przyczynia się nie tylko do uczucia osłabienia, ale również do podatności na infekcje, senności i problemów z włosami oraz stanem naszej skóry.
Zakwaszenie ma też wpływ na pracę naszego układu pokarmowego, prowadzi przy tym zarówno do biegunek, jak i do nieprzyjemnych zaparć. Dochodzi do niego przede wszystkim dlatego, że na poziomie komórkowym w naszym ile dochodzi do zróżnicowanych reakcji. Te wymagają optymalnych warunków, a jednym z nich jest optymalne pH. Produkty wytwarzane w naszym organizmie potrafią go zarówno zakwaszać, jak i alkalizować. Niestety, wystarczy, że zaczyna przeważać pierwsze z omawianych tu zjawisk, a musimy liczyć się z wystąpieniem naprawdę poważnych problemów.
Oczywiście, organizm stara się rozwiązać ten problem nawet bez naszej pomocy, należy więc liczyć się choćby ze zwiększonym wydalaniem dwutlenku węgla przez płuca, a także z zamianą mocznika na amoniak w nerkach, co pozwala na wiązanie części kwasów. Nietrudno się jednak domyślić, że wszystko ma swoje granice. Gdy poszukujemy przyczyn zakwaszenia organizmu, musimy pogodzić się z tym, że w zdecydowanej większości przypadków sami jesteśmy odpowiedzialni za taki stan rzeczy.
Przyczyny zakwaszenia organizmu
Nic w tym jednak dziwnego, skoro zakwaszenie jest wiązane między innymi z podatnością na stres, brakiem aktywności fizycznej oraz z szybkim tempem naszego życia. Nie bez znaczenia jest jednak i to, co i jak jemy. Co do zasady, produkty, które są bogate w potas, wapń, sód oraz magnez mają działanie alkalizujące podczas gdy fosfor, siarka oraz chlor zakwaszają organizm. Lista produktów o właściwościach zakwaszających nie jest, niestety, krótka, obejmuje przy tym wiele przysmaków, po które chętnie i często sięgamy. W tym kontekście warto wspomnieć choćby o jajach, mięsie i wędlinach, rybach, serach, produktach zbożowych, tłuszczach, słodyczach, kawie, czarnej herbacie, słodkich napojach gazowanych i alkoholu.
Produkty odkwaszające organizm
Na szczęście, włączenie do codziennego menu produktów o działaniu alkalizującym nie powinno być aż tak trudne, również ich lista ma nam bowiem prawo imponować. Sprawdzone rozwiązania to choćby surowe mleko, śmietana, kasza gryczana i jaglana, warzywa, większość owoców oraz smaczne migdały. Znajomość reprezentantów obu grup ma duże znaczenie choćby dlatego, że nie jest wcale powiedziane, ze produkty, które zakwaszają organizm muszą być kwaśne w smaku. Dzieje się tak dlatego, że z zakwaszaniem mamy do czynienia po ich rozkładzie.